31 January 2019

BAHAYA MENJERIT PADA ANAK

Assalamualaikum. I start my day with something is not good. I turn green today. Una request nak tengok kartun before going to school. Im allowing her.
But in return, she not prepare her beg. She not listen to my words. Then i yelled at her! Phuh. Bad mom. 
So im writing today to admit my mistake. My weakness in dealing or being a mother. We need to change. I need to be more careful. Extra careful. Thanks to my husband for scolding me as i finish yelling! Hahaha.
So, im sharing BAHAYA MENJERIT PADA ANAK! Ini antara kesan yang boleh berlaku kepada anak dan juga ibu bapa! 
  • Penyebab masalah behavior yang lagi teruk. Ia akan menjadikan perpetuating cycle, maksudnya lagi banyak kita jerit, lagi rebel kanak-kanak. Lagi tidak mendengar kata.
  • Tak alah (desentized) dengan volum suara. Kali pertama ibu bapa/guru yelling adalah untuk memberi perhatian. Tapi jika ‘nasihat’ yang selepas-selepas itu pun dalam keadaan menjerit, maka kanak-kanak sudah lali dan tidak sensitive dengan teguran tersebut.
  • Ibu bapa makin frust. Sebab kanak-kanak sudah biasa dengan keadaan yelling, mereka tidak akan berubah. Kita yang dewasa ini yang rasa penat.
  • Mereka belajar secara tidak sengaja yelling ini adalah pendekatan yang baik. Ibu bapa memberi role model kepada mereka. Jangan marah jika kanak-kanak yelling balik kepada kita ya.
  • Yelling adalah bukan satu bentuk mengajar. Sepatutnya, jika kita melihat kanak-kanak membuat salah, kita harus memberi suggestion dan option apa yang betul. Bukan tinggalkan dalam terpinga-pinga.
  • Ia menunjukkan ibu bapa hilang control pada kanak-kanak. Kanak-kanak ini kadangkala nak perhatian dan nak test reaksi ibu bapa. Jika kita hilang kawalan, macam mana kita nak didi mereka.
Banyak kan? So, lets be better after this Hanim! Control yourself! Thanks for reading korang! Have a nice day ๐Ÿ˜‰
Continue Reading

30 January 2019

RESEPI PIKAT SELERA ANAK :NASI CARROT

Assalamualaikum. Hari ini mama una nak share satu resepi nasi yang sangat awesome! Best tau nasi ni. No garam! Hahaha. Eh ade orang buat nasi sedap sedap buh garam tau. Sebb tu makan nasi sikit berat naik melantun lantun.hihi. 
So, this is the nasi! The delicious nasi. Mama Una namakan nasi carrot. Una dan Anas suka nasi ni sebab dia lemak lemak manis carrot tu. Resepi ni nak pikat selera anak. Bimbangkan anak kurang makan? 
Bahan Bahan
1. 1 cawan berad
2. 1 sudu butter
3. Olive oil
4. Bawang besar
5. Carrot di sagat
6. Jagung
7. 1 1/2 cawan air
Cara cara
๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐Ÿณ Masukkan olive oil dan butter hingga panas. Masukkan bawang besar. Tumis hingga naik bau. 
๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐Ÿณ Masukkan carrot dan jagung. Kacau kacau. Masukkan air. Biarkan air mendidih. 
๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐Ÿณ Masukkan beras yang telah dibersihkan dan ditoskan. Kacau sebati dan tutup penutup periuk. Masak dalam 10-15 minit. Siap.
Ini mama una masak guna dapur gas tau. Nasi dia jadi elok cantik. Just make sure masukkan beras masa air mendidih. 
Makan nasi carrot dengan sup ayam. Memang anak anak akan berselera. Ini antara menu yang boleh dicuba kalau anak anak tak ada selera makan. Bagus sangat tau. Tapi kalau anak anak memang payah sungguh sungguh nak makan boleh juga cuba mealshakes Shaklee. 
Dulu masa una underweight, mama bagi mealshakes shaklee. Berat dia naik daripada 13kg ke 16kg. Barulah balance anakku. Hahahaa. So korang kalau nak nak mealshakes boleh juga order dengan mama una.
Okey, thanks for reading. Selamat mencuba nasi carrot.
Continue Reading

29 January 2019

TIPS NASI GORENG SEDAP

Assalamualaikum. Ambil masa sekejap pagi ini untuk update blog. Alhamdulillah. 
Pagi ni sangat sejuk. Betul tak? Eh eh. Kita bukan berjiran. Hahahaa. Pagi ini mama una goreng nasi saja. Korang sealu goreng nasi tak? Bila masa korang pilih untuk goreng nasi? Meh mama una nak share sikit tips nasi goreng sedap.
First of all kita kene tahu the idea of nasi goreng. For me, the idea of nasi goreng is, nasi terpaksa digoreng kerana ianya nasi leftover semalam bersama lauk. Orang dulu dulu kan sayang nak buang nasi. So daripada buang, tercipta la menu baru. Iaitu nasi goreng. Jangan korang tanya sejarah mee goreng, kuewtiaw goreng pulak. Mama una tak habis beajar lagi menu lain.
So, ade 3 perkara yang perlu diambil perhatian untuk menghasilkan nasi goreng yang sedap.
Pertama : Nasi yang digunakan mestilah nasi keras. Keras maknanya nasi yang dimasak sedang elok. Tak lembek. Kalau nasi lembek nanti goreng dia berketul. BurukZ
Kedua : Nasi mesti sejuk. Kalau nasi panas nanti nasi tak lawa plus tak sedap. Tunggu nasi sejuk baru goreng. Sebab tu orang guna nasi semalam.
Ketiga : pemanis / lauk yang nak letak dalam nasi goreng tu mestilah lauk semalam! Leftover. Baru sedap. Hahaha
Maka, itulah 3 tips daripada mama una. Hahaha. Baru la korang dapat rase memori makan nasi goreng zaman hingus meleleh lagi. Tak ada memori makan nasi goreng? ๐Ÿ™„ What a waste. Hahahahaha. Hang makan Chicken Chop la tu kan. Orang have have lettew. 
So apa lagi, hari ni masak nasi extra, lauk extra. Pagi esok boleh buat nasi goreng awesome! Selamat mencuba tau. 
Ooppsss. Jangan lupa untuk dapatkan produk kesihatan, penjagaan kulit dengan mama una ya. 
Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 
WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.
Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.
Continue Reading

28 January 2019

CADANGAN BEKAL UNTUK ANAK

Assalamualaikum. Hari ni mama una ada masa sikit nak share tentang bekal bekal sekolah yang una bawak. Now dah masuk minggu keempat dia sekolah. 
3 minggu sekolah Alhamdulillah sekali je miss bawak bekal sekolah petang. Tu pun sebab tukar sekolah. Maka mama tak sempat nak prepare food untuk sekolah agama. Jimat duit belanja sekolah dia. Dan duit ayah juga. Hahaha. 
Ini antara contoh contoh bekal yang kami berikan untuk una. Disamping bekal, supplement juga tak lupa. Paling wajib dan konsisten, vitamin C sebiji sehari. Tak payah pun nak telan. Vitamin C ni una kunyah kunyah sahaja. Sebiji setiap pagi. Kalau lupa makan pagi, nak tidur malam nanti dia makan. Alhamdulillah.
Pasta Bolognese
Wedges and Chicken PopCorn
Meatball, Pasta and White Sauce
Nasi Lemak Ayam Crispy
Roti Kaya dan Karipap
Apam Susu
Chicken Popcorn Dan Bubur
Macaroni Bakar : Bekal Hari ini
So ini la antara bekal bekal una yang mama sempat snap. Memang perlukan effort la untuk prepare dan snap gambar kan. Tapi kalau nak boleh je buat. Kalau malas tak buat. Hahaha. Kenapa suka bagi vitamin C kat una?
Sebab Vita C Shaklee ni organic. Tak ada gula macam vita C yang jual kat farmasi tu. Makn vita C tapi gigi anak rosak. Kenapa? Kerana kandungan vita c tu sikit saja. Tapi gula yang banyak kan. Hihi. Mama Una share antara manfaat vita C yang lain.

Penting ke ambil supplement Vitamin C nih? Apa kelebihan bila kita consume ya? ๐Ÿค”

๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป๐Ÿ‘‡๐Ÿป

Antara Manfaat dan kebaikan Chewable-C : 

๐ŸŠMemelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh.
๐ŸŠMelindungi sel kulit daripada rosak dan sangat membantu melambatkan penuaan.
๐ŸŠMenguatkan tulang, gigi dan juga gusi yang sihat.
๐ŸŠMeningkatkan sistem imun tubuh badan.
๐ŸŠTiada sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan.
๐ŸŠ1 biji Chewable-C bersamaan 1 1/2 biji oren, iaitu 100mg dalam 1 tablet.
๐ŸŠRasa oren yang sangat semulajadi masam masam manis menjadi kesukaan semua! 
๐ŸŠ Mereka yang kerap mengalami serangan selsema, batuk, demam dan juga untuk penghidap eczema, resdung dan juga sebarang allergic sangat sesuai untuk amalkan.
๐ŸŠJuga sangat sesuai untuk ibu mengandung yang morning crisis, muntah muntah dan juga mabuk.
Sangat highly recommend sangat Chewable Vitamin C nih untuk kegunaan seisi keluarga ๐Ÿ‘จ‍๐Ÿ‘ฉ‍๐Ÿ‘ง‍๐Ÿ‘ฆ ๐Ÿ‘๐Ÿป

Dapatkan Hari Ini
InsyaAllah memang sangat membantu untuk boost immune system dan juga tingkatkan tahap kesihatan.
Harga dia pun dah laa MURAH GILA! 
1 botol ada 90 tablets dalam dia so kalau makan sebiji sehari 1 botol tu tahan untuk 3 bulan tau.. 
Nak order boleh whatsapp  kat sini ๐Ÿ‘‡๐Ÿป
๐Ÿ“ฒhttp://mamauna.wasap.my/
Continue Reading

20 January 2019

UNA MASUK DARJAH 1

Mama Una nak share kisah pengalaman menguruskan una masuk Darjah 1. 
Penat jugak rupanya handle anak darjah 1 ni. Ianya ibarat berada dalam keadaan di tengah tengah antara melayan dia seperti seorang kanak kanak kecil dan mendidik dia untuk berdikari.
Hari pertama di sekolah, saat semua orang tuggu anak masing masing kat kantin, mama una dan suami decide nak tinggal sahaja dia. Kami asanya nak tunggu. Tapi una suruh balik. But, waktu rehat ayah pergi jenguk dia sekejap. Tengok lah rupanya. Hahaha. 


Hadooii. Itu baru hari pertama. Kemudian hari hari selepas itu bergelut dengan baju kotor, kena stain ntah apa apa ntah. Mama kene sental sehabis daya! Nasib baik mama pakai Basic H. Putih bersih baju anak mama.
Ahamdulillah dah selesai minggu ketiga sekolah. Una pun dah makin boleh menyesuaikan diri kat sekolah. Dia happy dan senang dapat kawan. Setakat ni dia sihat. 
Setiap hari mama wajibkan ambil vitamin C supaya dia kekal bertenaga dan sihat. Mama bagi Chewable-C Plus Shaklee. Halal dan lulus KKM. Chewable-C Plus ni ada 90 biji sebotol tau. Sehari sebiji maka sebotol tahan 3 bulan. Harga pun murah. 
InsyaAlah mama akan pastikan kesihatan kakak dalam keadaan paling baik. Supaya kakak dapat belajar dengan baik. InsyaAllah.
Itulah sedikit pengalaman una masuk darjah 1. Nanti mama una share lagi cerita cerita menarik okey. Thanks for reading. 
Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 
WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.
Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.
Continue Reading

18 January 2019

RESEPI MEE REBUS TERENGGANU

Assalamualaikum. 
Berpurnama kita tak update blog. Really hard to focus on everything. Now anak dah start sekolah pulak. Lagi la busy kan. Tapi i try untuk update blog once in a while.
Siapa rindu mama una menulis boleh jemput follow my instagram. Please ya. I share a lot there. Boleh follow my Facebook. Tempat i always menulis. Tentang family business dan orang sekeliling.
So hari ni mama una nak share resepi Mee Rebus Terengganu. Best sangat hooii. Yang penting simple sangat. Korang perlukan bahan bahan ni sahaja.
๐Ÿฅฌ Mee Kuning
๐Ÿฅฌ Isi Ayam
๐Ÿฅฌ Sawi
๐Ÿฅฌ Kobis
๐Ÿฅฌ Tomato
๐Ÿฅฌ Serbuk Lada Sulah
๐Ÿฅฌ Garam
๐Ÿฅฌ Air 
๐Ÿฅฌ Minyak

So korang nak buat boleh tengok video ni. Simple steps mama una dah record untuk korang. Selamat mencuba tau.

Jangan lupa mama una ya!
Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 
WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.
Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:
Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.


Continue Reading