06 October 2018

KETAHUI 6 CORAK PERNAFASAN BAYI YANG BERBAHAYA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Mama Una kongsikan corak pernafasan bayi yang mungkin boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serious. Kebiasaannya bayi yang baru lahir membunyai corak pernafasan yang tidak teratur dan mungkin merupakan signal bahawa bayi senang mengalami masalah kesihatan yang serious. berikut Mama Una kongsikan corak pernafasan bayi:Sumber daripada TheAsianParent1 – Bunyi berdesing/bersiul
kadang kala bunyi pernafasan bayi seperti berdesing atau bersiul. jika keadaan ini berlaku, para ibu boleh memeriksa hidung bayi. biasanya hidung bayi tersumbat mungkin disebabkan oleh hingus ataupun susu. Jika ibu boleh menyelesaikannya, ia adalah terbaik. jika tidak, bawa untuk berjumpa dengan doktor.

2 – Batuk yang serak
Ia berlaku kerana kotak suara atau larinks bayi tersumbat. Mungkin kerana hingus yang berlebihan dalam salur udara. Corak pernafasan ini berbahaya, kerana ia boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi lain.

3 – Bunyi “high-pitched” dan nyaring
Corak pernafasan ini juga dikenali sebagai stridor atau laryngomalacia. Bunyi ini sering berlaku di kalangan bayi yang baru lahir. Ia berpunca daripada pengumpulan tisu berlebihan di larinks bayi, lalu mengakibatkan bunyi nyaring yang berbahaya.

4 – Batuk yang dalam
Apabila sebahagian besar bronkus (cabang trakea ke paru-paru) tersumbat, bayi boleh mengalami gelaja batuk yang dalam ketika mereka tidur.

5 – Pernafasan yang sukar dan kelihatan tercungap-cungap
Keadaan ini berlaku kerana kehadiran hingus atau mukus dalam paru-paru. Ia mengakibatkan bayi anda sukar untuk bernafas. Akan tetapi, radang paru-paru (pneumonia) dan jangkitan paru-paru juga boleh mengakibatkan masalah ini!

6 – Bunyi berdehit
Hal ini disebabkan oleh saluran bronkus tersumbat. Jika keadaan ini tidak diubati, bayi anda mungkin akan membesar dengan penyakit asma!
Semua ibu risau dengan masalah asma. Memang night mare kalau anak kene diagnose dengan asma. Kemudian terpaksa pulak bergantung dengan inhaler. Tambah susah bila asma attack ikut cuaca. sejuk sikit kene, hujan sikit warded.

TAHU TAK OMEGA MAMPU MENGURANGKAN RISIKO ASMA?
Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,'' katanya.

Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.
Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.
``Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA).
``Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak
, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,'' jelasnya.

MINYAK IKAN TERBAIK?
Jom cuba omega Guard daripada Shaklee. ni mama una share testimoni untuk rujukan korang. Jangan lupa cuba omega guard tau.Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 

WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290
E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.


No comments: