04 October 2018

KEPENTINGAN MINYAK IKAN : DHA DAN EPA UNTUK KANAK KANAK

Assalamualaikum. 

Mama Una masih dalam mood, berjaga malam malam menemani dua anak yang demam akibat virus fever. Letih jugak. Tapi inilah cubaan kan. Hadapi dengan tabah. Hahaha.

Hari ni mama una nak share berkenaan dengan minyak ikan. Atau orang putih panggil fish oil. Anak anak Mama Una memang amalkan fish oil ni. Purposely untuk imun tubuh dan perkembangan otak. 

Apa yang ada dalam minyak ikan? Mama Una nak explain berkenaan EPA dan DHA yang sangat penting dan boleh didapati daripada minyak ikan.

Apa Peranan EPA dan DHA kepada manusia?

Merujuk carta yang Mama Una sertakan ni, EPA dan DHA adalah penting untuk semua peringkat umur. Terutamanya pada perkembangan otak kanak kanak. 

Kebaikan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak

Apa pula kebaikan EPA dan DHA untuk kanak kanak? 

✅Asid lemak Omega 3 dikaitkan dengan peningkatan sistem pertahanan dalam tubuh. Dalam satu kajian terhadap kanak-kanak di Denmark, kanak-kanak yang minum susu formula yang ditambah dengan minyak ikan didapati mempunyai fungsi sistem imun yang lebih baik berbanding kumpulan kanak-kanak yang hanya minum susu lembu atau formula biasa.

✅DHA membantu mempertajamkan daya penglihatanpada bayi. Satu kajian kesan DHA/EPA atas bayimendapati, bayi yang menerima DHA di dalam diet mereka mempunyai daya penglihatan yang lebih tajam berbanding bayi yang lain. Bagi warga emas pula, pengambilan ikan yang mengandungi DHA/EPA yang tinggi membantu mengelakkan mereka dari menghidapi penyakit mata dipanggil age-related macular degenaration (AMD).

✅Banyak kajian mendapati peningkatan yang ketara pada perkembangan kognitif kanak-kanak yang mendapat DHA asid lemak omega-3 secukupnya sama ada melalui susu ibu, susu formula, ataupun pemakanan. Ini termasuk perkembangan dari segi koordinasi mata-tangan, daya fokus, skil bersosial dan skor ujian penilaian.

Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang ibunya mengambil supplemen minyak ikan Omega-3 ketika hamil dan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, mampu memperoleh skor markah yang lebih tinggi untuk ujian kognitif ketika berusia 4 tahun, berbanding kanak-kanak lain yang ibunya tidak mengamalkan suplemen DHA dan EPA.

Asid lemak Omega-3 membantu mengurangkan keradangan di laluan pernafasan, sekaligus sangat bermanfaat bagi penghidap athma. Satu kajian kecil ke atas 29 orang kanak-kanak yang menghidap athma mendapati, kanak-kanak yang mengambil minyak ikan konsisten selama 10 bulan sudah kurang diserang simptom athma, berbanding kanak-kanak yang tidak makan minyak ikan.


✅Minyak ikan bersifat memanaskan badan. Apabila anak batuk berkahak, minyak ikan membantu mencairkan kahak serta melegakan batuk dengan cepat. Tak perlu lagi terlalu bergantung dengan ubat batuk. Sebab itu minyak ikan sangat sesuai untuk penghidap athma kerana minyak ikan memanaskan dada. Amat digalakkan untuk di ambil sebelum tidur malam sekiranya anak anda tidur di dalam bilik berhawa dingin.

Menarik kan. Kebaikan Omega 3- EPA dan DHA amatlah bagus untuk kanak kanak. Di Shaklee, Omega Guard adalah produk minyak ikan terbaik.

Mama Una memang amalkan untuk anak anak. Tengok lah Anas ni. Seronok dengan omega guard. 


Kenapa memilih minyak ikan OMEGA GUARD SHAKLEE?


🐟Shaklee merupakan Syarikat Nutrisi Semulajadi No 1 di Amerika Syarikat yang telah mempunyai kajian landmark study nya yang telah dikendalikan oleh Saintis pihak ketiga dan mempunyai kesan yang sangat positif untuk setiap produknya. Oleh sebab itu, Shakleemenjadi syarikat pengeluar makanan tambahan semula jadi yang dipercayai ramai.

🐟Minyak ikan yang mengandungi Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti ikan sardin, ikan mackerel, ikan herring.

🐟Omega Guard tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengadungi banyak toksik.

🐟Omega 3 dalam Omega Guard Shakleemengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

🐟Omega Guard sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 yang paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

🐟1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905 mg asid lemak Omega 3, EPA dan DHA.

🐟Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi tinggi.

🐟Kaedah ultratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

So apa tunggu lagi. Dapatkan omega guard hari ini. Sebotol tahan 3 bulan untuk anak anak kita.

Berita baik! Anda boleh mendapatkan supplement Shaklee daripada Mama Una. Daftar sebagai ahli untuk menikmati bonus pada setiap pembelian dan tips tips kesihatan. 

WhatsApp Mama Una di 0193342290 / 0192122290 (Nik) untuk mendaftar keahlian + supplement.

Jadual pemakanan dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian produk Shaklee daripada Mama Una.

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Taman Melati, Wangsa Maju, Ampang, Gombak dan kawasan sekitar. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

Call/ SMS/ WhatsApp : 019-3342290 / 019-2122290

E-Mail : lucky_hanim@yahoo.com

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now“ sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

No comments: